Бизнис
26. August 2017 - 9:13

Министерот Николовски на Саем за храна и земјоделство во Словенија

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска во Словенија ќе го посети Саемот за храна и земјоделство „AGRA FAIR 2017“ што се одржува во Горња Радгона.

Ова е 55-то издание на еден од најголемите и најзначајни саеми за храна и земјоделство во Централна Европа на кој се очекува да се претстават повеќе од 1.700 изложувачи од 30 држави во светот. Земја партнер на годинашното издание ќе биде НР Кина.

За Република Македонија, како дел од иницијативата „16+1“ е обезбеден промотивен простор на саемот од 9м2, на кој Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе се претстави со органско земјоделско производство, како еден од секторите во земјоделството кој има голем потенцијал за развој во нашата држава.

Свои производи ќе изложат шест фирми кои произведуваат ајвар, сирење, мед, марамалад, овошје, колачи. Нивниот настап и промоција, ќе биде реализиран со поддршка од Швајцарската агенција за развој и соработка преку Програмата за зголемување на пазарната вработливост – ИМЕ, и со поддршка на Владата на Словенија, која го обезбеди бесплатниот штанд.

Во рамките на саемот е планирано министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски да оствари средби со високи владини претставници од земјите од Централна и Источна Европа.