Македонија
31. March 2023 - 13:02

Мерко: Ако може да колеме јагниња, телиња, овци само кучињата ли ќе ги чуваме? | ВИДЕО

„Ако можиме да колеме јагниња, да колеме телиња, да колеме овци, овни, да тепаме диви животни, да ловиме риба, сѐ правиме што ни е потребно за наш живот, а единствено ќе ги чуваме кучињата?. Да, нека ги чуваат оние ги имаат дома, сѐ друго не може да се чува. И во законот пишува дека ризичните кучиња треба да се уништат, а кај знаеме кое е ризично? Луѓе се убиваат, па некој не сноси одоворност, кучиња се убиваат, па треба градоначалниците да сносат одговорност“, кажа Рамиз Мерко градоначалникот на Струга на седница на Советот за развој на Југозападниот плански регион.

„Јас имам пуштено предлог за измени и дополнувања на законот по мое видување, но ова треба да го направиме заедно. Едно време сите ги тепавме. И со закон бевме заштитени. Тендер правевме со ловното друштво, тие излегуваа ноќе и секое куче кое е надвор од контрола се отстрануваше. Еве отворено ќе кажам по селските општини ги ништат. Кој сака нека речи што сака. Еве јас отворено кажувам, не се плашам ни од закон ни од ништо „Ми рече еден во Мислешево јас наполнав цел трактор. Напаѓаа на стока, напаѓаа на луѓе“, додаде струшкиот градоначалник.

Изјавата на Мерко доаѓа откако пред неколку месеци, во Струга се случи ужасен масакр на улични кучиња, кога човек вооружен со пушка одеше по улиците на градот и бараше кучиња за да ги застрела.