Спорт плус
22. January 2023 - 20:10

IN MEMORIAM: Живко Дуковски (1938-2023)

 
Денеска на 85- годишна возраст почина легендата на македонскиот бокс Живко Дуковски, поранешен боксер и долгогодишен спортски работник. 
Дуковски како боксер во далечната 1957 година го осви првиот медал за Македонија на државното првенство на Југославија. 
         По завршувањето на кариерата упорно работеше на развојот на македонскиот бокс и како тренер беше дел од успесите на  Самоиловски, Неџат Мемети, Азиз Салуху, Руждија Калач, Василев, Реџепагиќ.
Легендата на македонскиот бокс работеше и со Аце Русевски и Реџеп Реџеповски, кои стигнаа до бронзени медали на Олимпијадите а заедно со Руждија  Калач го тренираа  Вели Мумин кој освои две бронзи на европските првенства.