Македонија
16. February 2020 - 19:57

Македонија ќе гласа на предвремени избори, 108 пратеници гласаа за самораспуштање

Се поддршка од сите пратенички групи, а согласно политичкиот договор за предвремени избори на 12 април се распушти овој парламентарен состав. Последниот работен ден на пратениците го поминаа во работна, но и напната атмосфера.

За власта овој состав бил историски. Иако носел тешки и серизони одлуки, ги донел клучлните одлуки па држават од излозација ја донел пред прагот на Европската унија и полноправно членство во НАТО. Затоа побара поддршка и на следните избори

Опозцијата со сосема спротивен став. Овој мандат бил најскандалозен со кршење на Уставот, зкаоните, волјата на народото изразена на рефенредум. Денешнотот гласање било конечно расчистување со СДСМ и нејзиниот лидер Зоран Заев.

Одлуката за распуштање ведбнаш

Е биде објавена во Службен весник, а собрнаискиот спкер Талат Џафери веќе в понедечник наутро ќе ги распише и предвремените избори, по што треба да почнат и роковите за избоерни дејствија согласно Изборниот законик.