Свет
17. November 2019 - 15:38

Лукашенко најави кандидатура за претседателските избори 2020

Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко денеска објави дека планира да се кандидира за претседател на изборите во 2020 година.

Зборувајќи пред новинарите, Лукашенко рече дека ќе учествува на изборите и дека народот ќе донесе одлука за тоа кој ќе биде следниот претседател. Тој рече дека изборите најверојатно ќе се одржат во текот на летото следната година.

Лукашенко е првиот и сѐ уште актуелен претседател на Белорусија, по нејзиното осамостојување од СССР во 1994 година. Пред да ја добие претседателската функција, Лукашенко водел сопствен бизнис со земјоделски фарми. Првиот мандат го доби на изборите одржани на 10 јули 1994, вториот во септември 2001, третиот во март 2006, четвртиот во декември 2010 и петтиот мандат во октомври 2015 година. За да биде избран повеќе од двапати тој организираше референдум во земјата во октомври 2004 година.