Спорт плус
16. July 2015 - 9:31

ЛОИ: Јапонците градат стадион вреден 2 милијарди

Токио е домаќин на ЛОИ во 2020 година и за таа цел се гради стадион кој се проценува дека ќе биде најскап досега изграден со вредност од 2 милијарди долари. 

Досега најскап изграден стадион е оној на Њујорк Џајантс во САД со вредност од 1.6 милијарди. 
Експертите претпоставуваат дека во текот на градбата трошоците би можеле да се зголемат што би донело проблеми за јапонската влада која одби меѓународна помош. 
Во време кога ИОК бара да се намалат трошоците за организација на ЛОИ ваквата инвестиција во Токио ги става во тешка ситуација градовите кои се кандидираат за игрите во 2024 година бидејќи ако Јапонија не може без меѓународна помош да ги покрие трошоците како ли ќе се снајдат останатите.