Здравје
10. May 2016 - 12:55

Лекарите шокирани: Ова убива 93 проценти од ракот на дебелото црево за само 2 дена

Ракот на дебелото црево е еден од најраспостранетиот облик на рак кај мажите и жените. Но и покрај тоа што постојат многу природни лекови кои ја спречуваат оваа болест, здравствените власти и понатаму сметаат дека немаат доволно студии кои ги поддржуваат овие факти.
 
За жал денеска доминира фармацевската индустрија и најголемиот број на студии се финансирани од фармацевските компании кои се фокусираат на финансиска добивка, а не на здравјето на луѓето.
 
Сепак, тоа не значи дека не се прават големи и значајни истражувања кои се објавуваат во истакнати спијанија.
 
Одличен пример за тоа доаѓа од универзитетот во Аделаила во Австралија, каде истражувачите откриле дека лауринска киселина (Која сочинува скоро 50% кокосово масло) уништува преку 93% од клетките на ракот на дебелото црево кај луѓето после 48 часа од третманот.
 
Интересно е дека лауринската киселина пуштала отров во клетките на ракот што истовремено предизвикувало оксидаивен стрес, а со тоа значително се намалува нивото на глутатитон (кој им е потребен на клеткте на ракот за заштита од оксидативниот стрес).
 
Лауринската киселина обично се наоѓа во мајчиното млеко, а претставува масна киселина која го поддржува имуниот систем и има антибактериски својства.
 
Клиничките студии на Американското друштво за исхрана покажуваат дека мастите во кокосовото масло „може да бидат корисни во лекување и спречување на состојби како што се дијабетес, остеопороза, вирусни болести (мононуклеоза, хепатит Ц, херпес, ...), болести на жолчното кесе, Кронова болест и рак.“
 
Докажано е дека кокосовото масло ги намалува несаканите ефекти од хемотерапија и дека го подобрува квалитетот на животот на пациентите со рак.