Бизнис
17. September 2015 - 20:05

„Купи куќа купи стан“ продолжува и следната година

Сто илјади евра ќе вложи држвата во првата фаза од целосната реконструкција на зградата на прилепскиот Катастар, која е споменик на културата и е изградена во далечната 1850-та година. Реновирањето, кое е прво од изградбата на зградата, ќе треба да заврши за 8 месеци и истото ќе се врши во соработка со Управата за заштита на културното наследство на РМ.
 
Инаку, во изминатиот период, на територијата на општина Прилеп, но,  со пари од Министерството за култура, досега се  реновирарани две приватни куќи, на семејствата Бектешовци и Жеревци, кои исто така, како и зградата на Катастарот, државата ги прогласи за делови од културното наследство на Македонија.