Балкан
27. February 2017 - 8:30

Косовската опозиција не се согласува да биде дел од дијалогот со Србија

Поканата на косовскиот премиер Иса Мустафа и опозицијата да се вклучи во дијалогот со Србија категорично го отфрлија двете опозициски политички партии, Движењето „Самоопределување“ и Алијансата за иднината на Косово.

Тие велат дека никако не прифаќаат да бидат дел од овие преговори.

Според нив, Србија најпрво треба да се услови со признавање на Косово, па дури потоа да се разговара.

Движењето „Самоопределување“ остро се спротивставува на поканата на премиерот, додавајќи дека „никогаш нема да прифатат ваква покана“.

- Овој дијалог без платформа и без начела нема поддршка од нас, бидејќи е дијалог што на земјата и причини непроценливи штети, изјави за РТВ 21 Доника Кадај-Бујупи, пратеничка од оваа партија.

Координаторот на парламентарната група на Алијансата за иднината на Косово Пал Лекај вели дека со овој формат, овој политички субјект, нема да прифати да се вклучи во дијалогот.

- Алијансата за иднината на Косово е против дијалог од овој вид формат и во никој случај нема да бидеме дел од дијалогот за да ги преземеме сите оние договори кои се постигати на штета на Косово. Сега, во самиот финиш, да ја преземеме вината за дијалогот и штетените договори за Косово е невозможно и на никој начин нема да учествуваме, изјави Лекај.

Премиерот Мустафа, освен опозицијата, најави дека ќе го покани и граѓанскиот сектор да учествува во дијалогот со Србија, оценувајќи дека само така дијалогот ќе биде подобар и потранспарентен.