Свет
11. August 2020 - 8:28

Коронавирусот во училиштата би можел да се шири многу полесно отколку што се знае

Коронавирусот може да се шири во училишната околина и летните кампови полесно отколку што се сметаше претходно, покажало искуството за повторно отворање на училиштата во некои држави во САД и Израел.

Во извештајот на американските центри за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) за ширење на вирусот во летен камп во државата Џорџија, исто така, се сугерира дека – дури и асимптоматски случаи – би можеле да бидат значајни носители на Ковид-19 во пошироката заедница.

Овие тврдења се спротивставуваат на претходните студии во кои постои консензус дека децата ретко го пренесуваат вирусот меѓу себе или други луѓе.

Сепак, оваа недела, дури 260 вработени во едно од најголемите училишта во Џорџија им беше забрането да доаѓаат на работа, бидејќи се позитивни за коронавирусот или беа во контакт со заразено лице.

Во еден летен камп во Џорџија, на кој – на крајот на јуни – учествуваа повеќе од 600 млади луѓе, околу 200 тинејџери беа позитивни на вирусот, покажува официјалниот извештај. Иако се почитуваа сите санитарни мерки, вклучително и персоналот кој носеше маски за лице.

Подеднакво збунувачки, според извештајот на ЦДЦ и здравствени власти од Џорџија, беше фактот – спротивно на претходните теории за ширење на инфекцијата кај децата – дека младите луѓе, како и оние кои долго време биле во кампот, се изложени на поголем ризик од инфекција.

„Наодите покажуваат дека Sars-CoV-2 стана широко распространет меѓу учесниците во кампот, придонесувајќи за понатамошно заразување на сите возрасни групи во пошироката заедница, и покрај напорите на организаторите на кампот да ги спроведат повеќето од препорачаните стратегии за спречување на ширење на инфекцијата“, се вели во извештајот на ЦДЦ.

„Асимптоматската инфекција беше честа и потенцијално придонесе за пренесување на вируси. Овој извештај дава богатство на докази кои покажуваат дека децата од сите возрасти се подложни на инфекција со коронавирус и играат важна улога во понатамошното пренесување на вирусот, спротивно на претходните студии“, се вели во извештајот.

Исто така, овие извештаи покажаа колку малку се знае за ширењето на вирусот кај помладата популација.

Епидемиологот од Харвард, д-р Вилијам Ханаж неодамна објасни дека дел од проблемот е што голем број држави ги затвориле училиштата и градинките рано за време на првиот бран на пандемијата, оставајќи малку простор за проучување на потенцијалното ширење на вирусот кај децата.

„Студиите направени во домаќинствата покажаа дека децата ретко се заразуваат и дека ретко ја пренесуваат инфекцијата. Сепак, сите овие студии започнуваат со идентификување на лицето кое е заразено и потоа со тестирање на луѓето околу нив. Сега, затоа што децата имаат помала веројатност да имаат сериозна болест или симптоми, тоа значи дека возрасно лице ќе се идентификува како индекс случај. Потоа се претпоставува, доколку се утврди дека детето е заразено, возрасниот ја пренел инфекцијата. Исто така, затворањето на училиштата го оневозможи воспоставувањето контакти меѓу децата во голем обем. Значи, во тоа време, не ги видовме видовите на интеракција што се очекуваат со повторно отворање на училиштата “, рече д-р Ханај.

„Ако нивото на пренесување на вируси во заедницата е ниско, тогаш трошоците за затворени училишта по дете се многу повисоки отколку ако училиштата беа отворени. Меѓутоа, ако ширењето на вирусот во заедницата е големо, или се зголемува, отворањето училишта може само да ја влоши ситуацијата. На крајот, фактот дека децата во повеќето случаи немаат симптоми на болеста, покажува дека поверојатно е дека вирусот ќе го лоцирате само кај возрасни, кои биле опкружени со деца “, додаде д-р Ханај.

Неодамнешните настани во Џорџија се чини дека се многу слични на искуството на Израел со повторното отворање на училиштата.

На почетокот на пандемијата, Израел успешно реагираше на ширењето на коронавирусна инфекција, најмногу поради строгите мерки за затворање на земјата. Сепак, мерките постепено беа олеснети, а владата сакаше да ја запре финансиската криза и да ги врати родителите на работа и децата на училиште, што се случи на почетокот на мај.

Сепак, на крајот на тој месец, коронавирусот влезе во училниците, а властите беа принудени да затворат сто училишта пред летниот одмор, ставајќи илјадници ученици и наставници во карантин.

Во едно средно училиште во Ерусалим, дури 153 ученици и 25 вработени биле позитивни на коронавирусот.

„На влезот во училиштето, сите само се собираа и влегоа додека сите бевме близу еден до друг“, рече еден ученик, Амит Сасон, цитиран од „Ерусалим Пост“.

Потребата за поголемо социјално растојание во училиштата и работните места беше потенцирана минатиот месец од страна на шефот на Израел за јавно здравје, Зигал Садецки, кога таа се повлече во знак на протест пред справувањето со кризата од страна на владата.

Израелските здравствени власти постојано предупредуваат на потребата од почитување на мерките за социјално растојание во училиштата, на работното место…

Сепак, додека владата воведе некои нови мерки, како што се затворање трговски центри, летните училишта останаа отворени.

Во Ерусалим, децата на Ања Зуравел Сегал, на возраст од три и пет години, беа меѓу оние кои посетуваа летни програми, додека чекаат да започне учебната година во септември.

„Јас навистина сакам да се отворат и сакам работите да бидат што е можно понормални. Мислам дека опасноста по нашето ментално здравје (да останеме дома) е поштетна од вирусот, рече Зуравел Сегал.

Но, откако беше охрабрена од првичниот одговор на владата на коронавирусот, таа рече дека властите „го изгубиле патот“.

„Начинот на решавање на оваа криза во изминатите два месеци е најголемото разочарување во израелскиот јавен живот“, рече таа. 

Гардијан