Свет
10. December 2017 - 10:44

Конференција во Буенос Аирес на министрите за трговија од СТО

Министрите за трговија на земјите од Светската трговска организација (СТО) ќе заседаваат од денеска до среда (10-13 декември) во Буенос Аирес, каде што на дневен ред ќе бидат рибарските субвенции и интернет трговијата, пренесе ДПА.

По повод конференцијата, заменикот-директор Карл Браунер ја коментираше за германската агенција дека американската администрација создала вакуум во раководството на светската трговија.

- 70 години САД беа водечка сила за развојот на глобалниот трговска систем. Претседателот (Доналд) Трамп се откажа од оваа лидерска улог", рече Браунер во Женева, каде е седиштето на организацијата.

- Не постои лидерство, додаде тој.

- ЕУ се повеќе ја презема оваа иницијатива и работи за нови интересни сојузи, посочи Брануер, истакнувајќи ги заедничките напори на ЕУ и Бразил за ограничување на земјоделските субвенции во светот.

- Свесни сме дека можеме да ги решиме глобалните проблеми само преку соработка, рече заменикот-директор.

Во главниот град на Аргентина, трговските дипломати од 164-те земји-членки на СТО ќе разговараат за прашање кои се однесуваат не само на бизнисот во светот, туку и за секој кој пазарува во супермаркети и онлајн.

Тие ќе се обидат да направат напредок во забраната на владините субвенции за рибарскиот сектор и во борбата против прекумерниот риболов.