Бизарно но вистинито
13. October 2017 - 14:42

Колку луѓе би загинале во нуклеарна војна? Поради ова видео сите се плашат, дури и да го погледнат

Во случај на Трета светска војна од нуклеарни напади во првите три недели би можеле да загинат околу 500 милиони луѓе, пренесува Спутник.

Експертот за визуелизација на податоци Нил Халоран објави видео кое тој го изработил, а на кое го проценува бројот на жртвите од нуклеарната војна.

Графиконот го покажува годишното менување на популацијата во светот. На видеото исто така се гледаат и вкупниот број смртни случаи секоја година во 20. век.

Авторот ги прикажал бројот на жртви од атомските бомби фрлени во Хирошима и Нагасаки, како и бројот и капацитетот на нуклеарни боеви глави кои би погодиле цели во САД, Европа, Русија но и други места во случај на Трета светска војна.

Халоран проценува дека во првите три недели по нуклеарните напади ќе загинат околу 500 милиони луѓе.