Свет
22. February 2018 - 19:17

Кина разви чудо од бомбардер: Ќе биде 5 пати побрзо од брзината на звукот, а до Њујорк стига за само два часа

Кина го претстави дизајнот на новиот суперсоничен тежок бомбаш кој може да пристигне од Пекинг до Њујорк за само 2 часа!
 
Авионот ќе лета со брзина од 6.000 km / h, што значи дека ќе лета со пет пати поголема брзина од звукот, со две  крила.
 
Тој беше дизајниран од страна на научници од Кинеската академија на науките во Пекинг.
 
Растојанието меѓу Пекинг и Њујорк изнесува 11.000 километри, а за редовниот патнички авион му е потребно 14 часа да го преминат тој дел.
 
Кинеските официјални лица потврдија дека неколку тест летови на хиперсонични авиони се завршени од 2013 година, но тие се чуваат строго во тајност.