Македонија
19. May 2017 - 10:25

Каналска мрежа за наводнување во гевгелиско

Од регистрираните 2.000 хектари земјоделско земјиште, годинава планирано е да се наводнуваат помалку од половината, поточно 890 хектари, соопштија денеска од подружницата „Јужен Вардар“ во Гевгелија, која е дел на АД „Водостопанство“ на Република Македонија.

Водата за наводнување, според надлежните, ќе се обезбедува од хидромелиоративниот систем „Гевгелиско поле“ и од повеќе други извори, во прв ред од природните водотеци, зафаќање со пумпи од реката Вардар, како и од малите акумулации кои моментно се санираат поради тоа што се наоѓаат во лоша состојба.

Пред почетокот на сезоната за наводнување, од гевгелиската подружница „Јужен Вардар“ најавија реализација на акција за чистење на отворената каналска мрежа во должина од 10 километри, како и поправка на хидротехничката опрема на системот за наводнување.