Свет
16. May 2017 - 13:15

Јункер ја предложи Бугарката Габриел за комесар за дигитална економија

Претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, денес ја интервјуираше Марија Габриел, кандидатка предложена од страна на бугарската влада за нов еврокомесар, откако претходната бугарска еврокомесарка Кристалина Георгиева поднесе оставка и замина на висока функција во Светската банка.

Како што јави дописникот на МИА од Брисел, по успешното интервју, Јункер ги потврди надлежностите на Марија Габриел и предложи таа да стане кандидат за комесар, објавувајќи ја својата намера да и го додели ресорот за дигитална економија и општество.

По овој повод, челникот на Еврокомисијата испрати писмо до Советот на Унијата за нејзините главни задачи и одговорности како комесар за дигитална економија и општество, посочувајќи дека таа ќе придонесе за проекти управувани и координирани од страна на заменик-претседателот на ЕК, Андрус Ансип, кој е задолжен за единствениот дигитален пазар, како и под компетенцијата на комисискиот потпретседател Јирки Катаинен, кој е задолжен за работни места, развој, инвестиции и конкурентност.

По денешното интервју со Марија Габриел, кој е актуелен пратеник во Европскиот парламент од партијата Граѓани за европски развој на Бугарија (ГЕРБ) на бугарскиот премиер Бојко Борисов, како и по најавата на Јункер за додоелување на ресор, процесот за нејзино именување ќе продолжи со размена на мислења меѓу неа и ресормиот Комитет на Европскиот парламент, што се очекува да се одржи во текот на следните недели, по што таа и официјално би требало да стане нов еврокомесар.