Италијанците одгледале лук без непријатен мирис
И додека лукот е исклучително здрав поради своите антибактериски, антивирусни и антифунгални особини, неговиот специфичен и силен мирис е причина поради која многу луѓе го избегнуваат.
Земјоделците од Италија, Алесандро Џуани и Лоренцо Бјанчи креирале нов вид на лук, нарекувајќи го „лук за бакнување‟, а кој е специфичен по тоа што има значително послаб непријатен мирис од стандардниот лук.
„Вкусот на овој лук е исклучително лесен и се надеваме дека ќе им се допадне на луѓето. Лукот е дел од многу вкусни јадења, а посебно е познат во италијанската кујна, па се надеваме дека луѓето ќе го прифатат и дека ќе можеме да го пласираме на пазарот‟ - рече Џуани за Гвардијан.
Лукот е полн со сулфурни соединенија кои му даваат карактеристичен мирис и вкус, па поради тоа не е идеален ако планирате блиска средба со некое лице.
И иако лукот е една од омилените намирници без кој не можат да се замислат многу јадења во светот, многу готвачи избегнуваат да го користат во големи колични бидејќи предизвикува лош здив.
Ново на Сител
-
Грир: Царините утре стапуваат во сила, паралелно со преговори со некои земји
-
Трамп најави можен договор со Јужна Кореја и чека Кина да се јави
-
Пад на руските приходи од нафта и гас
-
Американските берзи го отворија денот со раст
-
Донесени измените на Законот за средно образование
-
Зоолошка: Ламата која угина имаше туберкулоза, за оваа болест кај животните нема лек, ниту пак постои вакцина
-
По 7 години запуштеност, „Македонско село“ повторно ќе заживее!
-
Таравари: Секој кој се огрешил пред законите мора да понесе одговорност