Живот
26. July 2016 - 9:37

Истражување: Во кои професии има најмногу психопати

Психологот Кевин Датон од Одделот за експериментална психологја на Универзитетот во Оксфорд, спорведе анкета во Велика Британија, за да открие во кои професии „се кријат“ најголем број психопати.

Според неговата анкета, на прво место се нашле менаџериите, а веднаш по нив адвокатите и новинарите. Натаму следуваат хирурзите, полицајците, свештениците, готвачите и државните службеници.

Многу од вработените во овие професии се вклопуваат во профилот на еден психопат, иако некои од основните карактеристики, како самодовербата, егоцентирчноста, храброста и шармот, исто така, се карактеристични и за лица кои се стремат кон успех.

Во прилог на ова оди и Студијата од британскиот академски весник „Џурнал оф Бизнис Етикс“, во која се тврди дека психопатите кои се занимаваат со високо платени професии, како адвокат или менаџер, се често помалку успешни во работа од своите колеги

Таквите лица заработуват помалку пари и нивните врски и односи исто така се помалку успешни, стои во студијата.