Интернет
4. July 2016 - 14:41

Имате WhatsApp? Оваа порака може да ви го уништи телефонот!

Откако ќе ја отворите опасната порака нема да приметите дека вашиот телефон е заразен, а опасноста постои и кај другите мобилни апликации за комуницирање, како и за стандардните СМС пораки.
 
Кога станува збор за мобилните и мобилните апликации, стигна најопасниот вирус до сега! Нов вид на вирус кој го заразува телефонот со СМС порака која ја добивате на мобилните апликации за комуницирање а овозможува на криминалците да ги добијат сите ваши лични податоци како име, презиме, адреса и податоци за банкарска сметка.
 
Овој вид на хакерски напад го откриле експерти за сигурност од компанијата FireEye кои тврдат дека вирусот со голема брзина се шири низ светот.
 
На вашиот мобилен стига порака на која се бара од вас да кликнете односно отворите одреден линк. Откако ќе го отворите линкот на вашиот мобилен се инсталира вирус, а потоа почнува следењето на вашата активност на мобилниот телефон.
 
Со една таква порака дури 130 илјади луѓе во Данска несвесно го симнале вирусот.
 
За максимално да се осигурате препорачуваме да не одговарате и не отварате линкови за кои не сте сигурни од каде доаѓаат односно кој е нивниот испраќач.