Бизнис
31. December 2015 - 12:54

Груевски: Градба на нови 5 експресни и 6 регионални патишта во 2016

Милионски проекти од патната и железничката инфраструктура се инвестираат во македонската економија, вели премиерот Никола Груевски во новогодишното обраќање до јавноста. 

Груевски истакнува дека согласно планот во тек е изградба на трите автопата во Македонија. Речиси е готова, посочува,  и реконструкцијата на автопатот Велес-Катланово, а во 2016-та ќе се реконструира автопатскиот дел Смоквица-Гевгелија и Куманово-Скопје. Во 2015-та започнавме со реконструкција на 13 регионални и магистрални патишта во должина од 170 километри.

- Во 2016-та започнува градба на неколку експресни патишта со четири ленти за кои веќе се обезбеди и потпиша финансиска конструкција. Тоа се Штип-Кочани, Штип-Радовиш, Ранковце-Крива Паланка, Охрид Пештани и Градско-Прилеп, плус ќе започнеме и реконструкција на други шест регионални патишта, информира Груевски. 

Се гради, додава, и пругата кон Бугарија, и од Битола кон Грција,а се прави проект за пруга од Кичево кон Албанија. Се одвива проект за реконструкција на железничките станици, а набавивме и нови  6 патнички композции и нови товарни вагони. 

- Ова се милионски проекти кои се инвестираат во македонската економија. Проекти, проекти и проекти, тоа е нашата работа!, истакнува Груевски.