Македонија
17. August 2015 - 19:52

Груевски: Дијаспората е нераскинлив дел од Македонската државност

Дијаспората е нераскинлив дел од Македонската државност и токму затоа не треба да и се одземе правото да биде претставена во македонското Собрание, изјави премиерот Никола Груевски, коментирајќи го барањето на опозицијата да се намали бројот на пратениците од дијаспората.Премиерот истакна дека иселениците се големи подржувачи и донари на Македонија. Според него, тие имаат различни услови за гласање од оние кои живеат овде и затоа треба да бидат претставени со по еден пратеник од континент.Овој став на Груевски доаѓа за време на рундата прегововори околу договорот од ПржиноСтавот на опозицијата е дека дијаспората треба да има помалку пратеници.