Балкан
2. November 2017 - 11:47

Грција презеде мерки за да спречи распространување птичји грип од Бугарија

Властите во северногрчките области Ксанти и Тракија презедоа мерки за да го спречат ширењето на птичјиот грип во нивните региони по откриено огниште на заразата во Хасково.

Воведена е и забрана за увоз на птици и јајца од Бугарија. За таа цел активираат се сите други превентивни мерки, јавуваат грчки медиуми.

Грчките санитарни власти ги обврзуваат ловци, орнитолошки и други организации да ги информираат за појава на огништа на заразата  кај дивите птици.