Македонија
28. April 2017 - 9:38

Грчкото МНР за ситуацијата во Македонија

Со тага и вознемиреност гледаме дека Македонија се лизга во длабока политичка криза. Криза која - ако треба справување со неа - бара сите вклучени страни да покажат почит за принципите на демократијата, законитоста и владеењето на правото, соопшти грчкото Министерство за надворешни работи.

- Почит - како што баравме со години - за културата на компромис и консензус. Во отсуство на овие принципи, се создаваат ќор-сокаци и експлозивни ситуации, се вели во соопштението.

Грчкото МНР уште додава дека „Грција, која долго го поддржува принципот на немешање во внатрешните работи на соседните земји, е подготвена, кога и да се побара од неа, да придонесе за деескалација на кризата врз основа на принципите на меѓународното право и почитувањето на независноста, територијалниот интегритет и суверенитот“ на Македонија.

Ново на Сител