Свет
4. February 2020 - 15:53

Германија: Половина бегалци пристигнати по 2013 година нашле работа

Речиси секое второ лице кое дошло во Германија по 2013 година како бегалец веќе не е невработено, објави денеска Институтот за истражувања на пазарот за труд (ИАБ) во Федералната агенција за труд во Нирнберг.

„Од нив, 67 проценти се со полно работно време или со скратено работно време, 17 проценти се во процес на платено образование, а 12 проценти се вработени според правилата за работа до 400 евра“, соопшти ИАБ.

Повеќето бегалци, според студијата за ИАБ, се вработени како квалификувани работници, при што 44 отсто од нив вршат помошни работи.

Меѓу бегалците кои пристигнуваат во Германија по 2013 година, вклучувајќи го и бегалскиот бран од 2015/2016 година, вработени се 57 проценти мажи и само 29 проценти од жени. За жените, процентот на вработени е исклучително мал во групата жени со мали деца.

Според студијата за ИАБ, интеграцијата на пазарот на трудот за бегалците кои пристигнале во Германија по 2013 година е многу побрза отколку за оние кои пристигнале во Германија помеѓу 1990 и 2013 година.