Свет
20. April 2016 - 17:00

Германија го предвиде економскиот раст за 2016 и 2017 година

Германската Влада предвидува дека економскиот раст до крајот на оваа година ќе биде 1,7 отсто (исто како и минатата година) додека за наредната 2017 година растот ќе бележи благо намалување и ќе биде на ниво од 1,5 процент.
 
Прогнозата за растот во 2016 е иста како и таа објавена во јануари но новина е тоа што владата во Берлин првпат објавува анализа за економскиот раст за 2017 година. 
 
"Растот на германската економија ќе продолжи во текот на оваа и наредната година. Домашната побарувачка има зголемено влијание на растот“, изјави денеска во Берлин министерот за Економија и вицеканцелар во германската влада Зигмар Габриел.
 
Првиот човек на германските социјалдемократи пред новинарите се осврна и на критиките кои што членови на конзервативниот блок предводен од канцеларката Меркел ги упатуваат до Марио Драги и Европската централна Банка. 
 
Според Габриел време е да се престане со играта во која што ЕЦБ се претставува како лошиот фактор. 
 
„Доколку влезете во таква дебата брзо ќе сфатите дека проблемот не е во ЕЦБ и господинот Драги туку во недостаток на волја да се откажете од фокусот кој што е целосно насочен кон мерките за штедење“, изјави Габриел.
 
Фискалната политика за штедење за која се залага Берлин честопати е критикувана од други земји членки на Еврозоната за кои Германија треба да ги искористи ниските каматни стапки кои ги воведе ЕЦБ за да ја зголеми потрошувачката. Германија е најсилната европска економија и од трендовите на национално ниво најмногу зависи какви ќе бидат перформансите на целата економија во ЕУ и Еврозоната.