Македонија
1. February 2016 - 18:17

Евиденција на колективните станбени згради во Гази Баба

Општина Гази Баба и Здружението за хумано домување Хабитат Македонија денеска потпишаа Меморандум за соработка.

Како што соопштија од општината, целта на соработката е воспоставување на евиденција на колективните станбени згради и управители, подобрување на енергетската ефикасност и управувањето со станбените згради на територија на општина Гази Баба.

Покрај воспоставувањето на Регистар на станбени згради и регистарот на управители на станбените згради, ќе се обезбедат совети за подобрувањето на квалитетот на домувањето во колективните станбени згради.

- За време на реализирањето на овој проект, ќе се организира обука на тимовите кои на терен ќе ги спроведуваат активностите, при што ќе се направи системска евиенција на станбените згради и управителите. Ќе се направи и собирање на податоци за градежните и енергетските карактеристики на станбените згради, кои ќе се внесуваат електронски и со тоа ќе се направи електронска база на податоци, кои ќе бидат од големо значение за граѓаните и општината, се наведува во соопштението на општината.