Технологија
22. September 2015 - 9:53

„Епл“ ќе произведе сопствен електромобил

Американската инфроматичка компанија „Епл“ планира до 2019 година да произведе сопствен автомобил на електричен погон, објави „Волстрит Џурнал“.

Извори од компанијата за весникот ги потврдиле гласините што кружат извесно време дека најбогатата корпорација во светот работи на проект од автомобилската индустрија.

Според весникот, работното име на електромобилот на „Епл“ е „Титан“ и на неговото производство ќе работат околу 1.800 луѓе.

Претходно, се појавија и гласини дека „Епл“ работи на проект за производство на компјутеризиран автомобил кој би се движел без возач, но изворите од компанијата за њујоршкиот весник изјавиле дека таа прво ќе се „испроба“ во изработката на „класично возило“. 

„Волстрит џурнал“ сепак оценува дека идејата за производство на првиот сопствен автомобил на „Епл“ до 2019 година е премногу оптимистичка и дека не е исклучено за реализиација на овој проект компанијата да се реши на партнерство со некоја фирма од автомобилската индустрија .

„Епл“ засега одби офцијално да ги коментира ваквите тврдења на „Вослтрит Џурнал“, но специјализираниот сајт „ЕплИнсајдер“ минатата недела објави дека компаниајта ангажирала инженери од фабиката за производство на елктромобили „Тесла“.