Македонија
30. September 2022 - 21:15

Државната помош за граѓаните и фирмите доцни - Високите сметки за струја почнаа да ги затвораат компаниите

Гигантот за производство на фероникел, Еуроникел Индустри или некогашен  Фени ги гаси печките. Високите сметки за струја го принудија на ваков чекор. Од  септември почнале со принуден одмор на работниците, а од денеска  со  постепено гасење на печките, процес кој ќе трае 7 дена. Наредните 3 месеци сите 800 вработени ќе земаат 70 отсто од платата. Ако Владата не им помогне, Фени целосно ќе згасне. Тоа, за првоиот човек на Кавадарци би значело крај на егзистенцијата на 800 лица.

Високата цена на струја почетокот на месецот го затвори и рудникот Бучим од Радовиш. 

Макстил е следната компанија која крајот на октомври  ќе запре со производоство. Листата ќе се проширува, ако државата не им помогне. Дека бројот на вработени во индустријата се намалува, денеска објави и државаната  статистика. Од јануари до август бројот е намален за 1,6%.

10 те најголеми компании кои струја набавуваат на слободниот пазар побараа помош од Владата. Одговор им беше ветен на 28 септември, но до денеска се уште не го добиле. Сепак, во интерес на индустријата и работниците, се надеваат дека некаква помош за нив ќе има.