Македонија
16. February 2020 - 17:15

Детектор: Секој четврти граѓанин смета дека Македонија никогаш нема да стане членка на ЕУ

Повеќе од една четвртина од граѓаните сметаат дека Македонија никогаш нема да стане членка на Европската Унија, покажува најновото истражување кое за Детектор го спроведе Институтот за политички истражувања Скопје. Приближно исто толкав број на граѓани сметаат дека ЕУ ќе ни ги отвори вратите во наредните 5 години.
27,3% очекуваат членство во наредните 5 години, 16,6% во наредните 10 години, а 10,1% идната година. 9,5% сметаат дека членството ќе дојде во наредните 15 години, а 25,8% сметаат дека земјава никогаш нема да биде член на ЕУ.
58,4% од анкетираните сметаат дека членството во Европската Унија е единствената опција за иднината на Македонија додека 18,6% сметаат дека постојат и други алтернативи. Најголем дел од нив, 4,9% сметаат дека тоа е евроазиски сојуз, 2,6% сметаат дека не треба да има членство во сојуз, а 1,9% сметаат дека најдобра опција за Македонија е балкански сојуз.
Анкетата на Институтот за политички истражувања Скопје по нарачка на Детектор е спроведена во периодот од 28 до 31 јануари врз репрезентативен примерок од 1083 испитаници.