Македонија
22. September 2020 - 8:17

Денеска е Св. Јоаким и Ана

Денешниот празник е органски поврзан со празникот од претходниот ден, со празникот на раѓањето на Богородица.

Како и по сите поголеми празници, и по овој празник се празнува споменот на непосредните учесници во настанот што ја сочинува содржината на вчерашниот празник. Тоа е споменот на светите Јоаким и Ана. Таткото на Јоаким се викаше Варпафир и беше родум од Јудиното племе, а потомок на царот Давид, а Ана беше ќерка на свештеникот Матан, од Левиевото колено. Тие ја добија ќерка си Марија на стари години, после 50 години брак и по нивните долги и топли молитви.

Инаку, самите доживеаа длабока старост свети Јоаким се упокои на 80, а света Ана на 79 години.