Свет
16. January 2022 - 11:16

Данска ги отвора културниот и забавниот сектор од ковид ограничувањата

По еден месец затвореност, во Данска денеска повторно се отворени културните институции, зоолошките градини и забавните паркови, како дел од мерките за ублажување на последиците од пандемијата, и покрај тоа што се уште има голем број новозаразени лица.

Од денеска повторно се отворени музеите, зоолошките градини, забавните паркови, кината, театрите и концертните сали, за првпат по четири недели ограничувања на капацитетот.

За да пристапат до повеќето места, посетителите ќе мора да носат маска и да покажат сертификат што докажува дека се вакцинирани, неодамна закрепнати или негативни на тестот за Ковид-19.

Ноќните клубови, меѓутоа, и натаму остануваат затворени, барем до крајот на месецот.

Данска, земја со шест милиони жители, неодамна забележа повеќе од 20.000 нови случаи на ден.

Надлежните од јавното здравство посочуваат дека ова е веројатно врвот на бранот, а бројот на хоспитализирани е стабилен и покрај растот на заразените. Во данските болници во просек се хоспитализирани меѓу 700 и 800 луѓе со Ковид-19.