Живот
15. November 2016 - 17:32

Дали сте се запрашале зошто патниците аплаудираат кога авионот ќе слета? - Ова е одговорот

Зошто луѓето аплаудираат кога авионот ќе слета? Сигурно сте се запрашале за тоа, а ако сте мислеле дека одговорот е затоа што пилотот успешно го спуштил леталото на земја, би биле грешка. 

Стујардесата Кара Мулдер го споделила своето мислење на својот блог. Таа вели дека овој феномен воглавно врзан за дестинацијата на која одите. Ако одите во Њујорк, заповеќето луѓе (барем за Американците), тоа е службен пат. Ако одите во Лас Вегас, одите да се забавувате 80% од времето патниците ќе апалудираат. По нејзиното искуство, пилотот обично добие аплауз ако успешно го слета авионот за време на лоши временски неприлики или поради друга прерпека. 

Некои патници кои често се во авион, забележуваат дека аплаузот обично се појавува кога луѓето се враќаат од дијаспората во домовите на своето семејство долго не го виделе.