Балкан
7. September 2018 - 9:58

Дачиќ за посетата на Вучиќ на Косово: Безбедносната ситуација не е идеална

Српскиот министер за надворешни работи, Ивица Дачиќ, рече дека безбедносната ситуација, кога станува збор за посетата на српскиот претседател Александар Вучиќ на Косово, „не е идеална".

Тој изјави за Радио-Телевизија на Србија дека Вучиќ не се плаши да оди во Косово и да зборува со српскиот народ.

- Вучиќ оди на Косово за да влијае на тоа да се постигне мировен договор. Оди да се утврди стабилноста и мирот во регионот, и соочен е со опструкција на посетата и отворени закани, рече Дачиќ.

Министерот Дачиќ рече дека косовските закани се „празни" и и порача на Приштина „да не си играат со оган" кога станува збор за посетата на Вучиќ на Косово.

Запрашан за мотивите на Приштина да не го пуштат Вучиќ во Косово или да го посетат Газивода, Дачиќ рече дека тие не сакаат постигнување мировен договор и дека во тоа учествуваат влијателни земји на Советот за безбедност на ОН, кои не се Русија, САД и Германија.

- Важно луѓето од меѓународната заедница да видат со какви лудаци си имаме работа. Какви луѓе се тоа кога некој ќе оди во посета на мирот, му се закануваат на претседателот на Србија, го ограничуваат неговото движење", нагласи Дачиќ.