Балкан
20. July 2018 - 15:21

Бутарис: Заслужуваат пофалба обидите на двете земји за изнаоѓање решение за името

Се чини дека по прв пат, двете земји, сакаа да се реши проблемот, тоа заслужуваше пофалба, вели солунскиот градоначалникот Јанис Бутарис во интервју за ТВ 100, телевизијата на општина Солун. Тој додава дека 25 години немало вистинска волја за решение, но сега „се чини дека дојде време кога може да се реши проблемот“.

- Зависи од нас, зависи од нив, дали на крај ќе има добра волја, а и дали потребните отстапки што беа направени и од двете страни се такви што со текот на времето ќе се нормализираат и нема да се чувствуваме ниту ние поразени, ниту тие поразени, рече Бутарис.

Како што јави дописничката на МИА од Атина, во однос на името, солунскиот градоначалник вели дека и од двете страни зависи коа име ќе надвладее во иднина, дали Северна Македонија или само Македонија.

- Примери постојат во целиот свет. Северна Ирска, Северна Кореа, Северен Виетнам. Системот функционира. Зависи од расположението што го имаме, меѓусебно да не се навредуваме. Од тоа зависи. И не е работа што ќе се реши за 1-2 месеци. Јас сметам дека е потребна една генерација систематска работа за да се постигне еден нов баланс, објасни солунскиот градоначалник.

На коментарот на новинарот од ТВ 100 дека станува збор за држава, а не за преименување на улица, Бутарис рече дека дури и на една улица да и се смени името, е тешко да се навикне да го користи новото  и спомена примери со солунски улици, кои и покрај тоа што имаат нови имиња, лично тој ги користи старите, оние кои што ги научил како мал