Loading Video...
Свет
13. јуни 2021 - 20:04

Бурно почна седницата на која се гласа владата на Израел

Ултранационалистот Нафтали Бенет се очекува вечерва да стане новиот премиер на Израел. Доколку парламентот го одобри формирањето на новата колациска влада составена од противниците на досегашниот премиер Нетањаху, тоа ќе значи крај за неговото 12 непрекинато владеење.

Дебата пред гласањето почна тензично. Дел од пратениците на Ликуд на Нетањаху неколкупати го прекинаа говоорт на  БЕнет. Коалцијата е составена од 8 партенери  со  различни политички правци. Доколку парламентот ја одобри првите две ќе ја води Бенет , а потоа  Јаир Лапид од центристичката Јеш Атид исто толку време.