Балкан
27. January 2022 - 15:16

Бугарија се понуди да го евакуира македонскиот дипломатски тим од Украина, кажа Генчовска

 Добро е што Бугарија го рестартира дијалогот со Македонија и очекувам да има надградба на резултатите за политиките со амбициозните планови на Владата, изјави шефицата на бугарската дипломатија Теодора Генчовска, додавајќи оти Бугарија очекува конкретни резултати.

– Со оглед на фактот дека министерствата за надворешни работи на Бугарија и Македонија се координатори на целиот процес, покрај водењето дијалог за политички прашања, во разговорот со шефот на дипломатијата на Република Македонија го проширивме опсегот на разговори, рече Генчовска.

Во таа насока, како што јави дописникот на МИА од Софија, Генчовска додаде дека во однос на Украина, Софија и предложиила на земјава дека доколку има потреба и на наше барање, би се евакуирал тимот на Амбасадата на Македонија во Украина.

Таа посочи и дека Бугарија го обновила предлогот за заштита на воздушниот простор на Република Македонија.