Свет
16. November 2019 - 21:30

Бела смрт ја демне Унгарија: Издадено посебно предупредување за туристите во оваа земја

Метеоролозите ги предупредија жителите на Унгарија на природниот феномен познат како „бела смрт“.

Според приказните на локалното население, туристите би требало да се трудат да ја избегнат маглата зошто може да биде опасна по здравјето.

„Белата смрт“ ја означува зимската магла со ниски температури. Научниците од целиот свет не успеаја да најдат објаснување за феноменот, но луѓето традиционално го поврзуваат со мистицизмот.

Жителите на Унгарија велат дека „белата смрт“ е неверојатно убава, но туристите би требало да бегаат од неа и да не се најдат во центарот на природната појава. Наглиот пад на температурата може да доведе до смртен исход и тоа може да им се случи и на луѓето и на животните, кои не успеваат да побегнат во потоплите краишта.