Свет
15. October 2016 - 8:49

Американскиот буџетски дефицит лани изнесувал 587 милијарди долари

Буџетскиот дефицит на САД во текот на штотуку завршената фискална година изнесувал 587 милијарди долари, пренесуваат американските медиуми, повикувајќи се на статистиката на Министерството за финансии.

Американските медиуми посочуваат дека тоа е чувствително зголемување од 34 проценти по значителното подобрување на ситуацијата по рекордните дефицити во првите години од управувањето на претседателот Барак Обама.

И покрај тоа што овие податоци се отрезнувачки, тие не изгледаат толку лоши за Вашингтон, што е западнат во политичка парализа, да преземе мерки за ограничување на државните трошоци, забележуваат медиумите во САД.

Американската Влада од секој долар на заем зема по 15 центи, што потоа ги троши. Државните расходи се зголемени за приближно пет отсто во фискалната 2016 година, до 3,9 трилиони долари, додека приходите во државната каса останале непроменети на нивото од 3,3 трилиони долари.

Неконтролираниот буџетски дефицит и нараснатите американски долгови во голем степен се заобиколуваат и од двајцата кандидати во капањата за претседателските избори, што треба да се одржат следниот месец.

Економистите коментираат дека никој од претендентите нема реален план за решавање на овие проблеми.