Свет
20. January 2018 - 16:58

Америка упати сериозни закани до Кина и Русија: Ако не предизвикате, тоа ќе биде вашиот најлош ден!

Пентагон објави нова американска воена стратегија во која Кина и Русија, Северна Кореја и Иран се етикетирани како главна закана.
 
По повеќе од 15 години, фокусот на националната безбедност на САД повеќе не е тероризамот и исламистите. Презентирајќи ја новата стратегија, министерот за одбрана, Џим Матис, рече дека "Америка ќе ја продолжи кампањата против терористите, но поголемо ривалство на власта, не е  тероризмот,   рече Матис. 
 
"Америка се соочува со растечки закани од силите како што се  Кина и Русија, нации кои сакаат да создадат свет во согласност со нивните авторитарни модели", рече Матис, додавајќи.
 
"Ако не предизвикате нас, тоа ќе биде вашиот најдолг и најлош ден", се закани Матис, и апелираше до американските конгресмени да не го ускратуваат финансирањето на армијата.
 
Пентагон објави верзија на документот на 11 страници што не прецизира  како ќе се спротистави на Кина и Русија. 
 
Министерството за одбрана на САД ја вклучува Северна Кореја како еден од приоритетите, наведувајќи дека на САД и треба ракетна одбрана да се фокусира на заканата од Пјонгјанг за нуклеарно и конвенционално оружје.
 
Москва изрази жалење што Русија и Кина беа обележани како закани во новата американска воена стратегија и рече дека сепак е подготвена за дијалог со Вашингтон.