Македонија
30. October 2019 - 10:41

Алармантно во Тетово - речиси цела Македонија е загадена

Многу високи концентрации на канцерогените ПМ10 честички утрово се регистрирани во речиси сите места каде има мерни станици, а најалармантно е во Тетово. 
 
Тетово е лидер по загаденост на воздухот во земјава денеска, а концентрацијата на ПМ10 честичките е 181.
 
Во Миладиновци концентрацијата е 178, Куманово-168, Битола и Ѓорче Петров-114, Центар-112.
 
Скопје завчера се најде на петтото место на градови со најзагаден воздух во светот, а на прво место од главните градови во Европа.