-->
-->
Ако ова го направите би можеле да се затруете од остатокот од оризот
-->

Оризот е една од најчестата намирница кои луѓето ја јадат. Остатокот од оризот сите го јадат, а тоа што ретко кој го знае е дека тука се крие и голем потенцијал за труење на храната.
Оризот е намирница која лесно можете да ја зготвите во голема количина и да имате од него и за следниот ден. Вкусот и селдниот ден ќе остане ист за разлика, од пржени компирчиња. Тоа што повеќето луѓе не знаат дека оризот е многу подложен на расипување.
Тоа нема врска со начинот на кој го чувате оризот, туку директно е порвзан со начинот на кој ќе го зготвите. Сировиот ориз има во себе микроорганизми Bacillus cereus кои лесно и брзо се размножуваат. Тие можат да предизвикаат труење на храната, па дури и кога оризот е зготвен.

Проблемот настанува кога варениот ориз ќе го оставите на собна температура. Во тој случај споро се множат и прераснуваат во бактерии кои можат да предизвикаат труење. Што повеќе часови останува оризот, толку е поголема концентарацијата на бактериите и голема можност да се отруете.
За да избегнете ваква ситуација, немојте да го оставате зготвениот ориз на собна температура подолго од еден час.
После тоа ставете го во ладилник.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Кац: И наредив на армијата да напредува во Појасот Газа без оглед на преговорите
-
Втора рунда директни преговори помеѓу Украина и Русија
-
Франција поради пренатрупаност на своите капацитети размислува за изнајмување затвори во Источна Европа
-
Во Велика Британија за еден ден преку Ла Манш пристигнале 1.194 мигранти
-
Водата во Скопје е санитарно исправна и може да се употребува, соопшти Водовод по интервенцијата во дел од градот
-
Во Мексико се одржуваат првите избори за судии
-
Реновирано одделението за систематски преглед во рамки на Институтот за јавно здравје
-
Николоски: Интензивно се работи на три автопатски делници | ВИДЕО