Бизарно но вистинито
21. јуни 2016 - 13:42

Ова дете изгубило 75 проценти од видот поради една мала играчка!

Општо познато е дека ласерите не се играчки за мали деца кои секогаш се љубопитни, а колку тие навистина се опасни говори примерот на малиот Џони Маршал, кого играњето со ласер го чинело губење на 75 проценти од видот.
 
Всушност тој на саем во школото на неговата сестра наишол на ласерско пенкало кое посакал да го има, па по убедувањето со неговите родители да му гo купат, тие попуштиле и му дозволиле да се игра со него.
 
Џони дома се играл со ласерското пенкало, а тогаш во еден момент ласерското пенкало го насочил кон своето око, дел од секундата кој довел до трајно оштетување на видот.
 
Ласерите за широка употреба смеат да имаат сила помеѓу 3 и 5 миливати, но голем број на овие уреди имаат поголема сила која може да остави трајни оштетувања на видот.