Да се внимава како се чуваат млечните производи
Да се обрне поголемо внимание на начинот на чување на млекото и млечните производи, апелираат надлежните, но и млекопроизводителите.
Велат дека се случува трговците да ги чуваат производите несоодветно, односно макар на кратко да ги остават надвор, што не е соодветно, бидејќи млекото и млечните производи треба да се чуваат на температура од 2 до 8 степени во текот на целиот пат, почнувајќи од фармата, па се до трпезата.
За таа цел, млекопроизводителите, Агенцијата за храна и Организацијата на потрошувачи ќе започнат со кампања за поголема едукација на сите чинители во процесот на производство на млеко и млечни производи, почнувајќи од фармерите, преку производителите, транспортерите и трговците, па сè до самите купувачи, кои исто така може долго време да не ги чуваат на соодветна температура откако ќе ги купат производите.
Од Организацијата на потрошувачи велат дека поплаките од храна воопшто, вклучувајќи ги и млечните производи, минатата година се сведени на минимум.
Но, сепак најчесто купувачите се пожалиле на поминат рок или девакумиран производ.
Мирјана Јовеска
Ново на Сител
-
Приведени две лица во Куманово - еден за употреба, друг за продавање дрога
-
Сопружници завршиле во притвор поради меѓусебна пресметка
-
Благодатниот оган се спушти во храмот над Светиот гроб во Ерусалим
-
Серафимов: Цената на месото не е зголемена за Велигден
-
Вучиќ: Тајван е Кина и точка
-
Одбележување на годишнината од масовното убиство во Мало Орашје и Дубона
-
Во Пустец откриена спомен-биста на Гоце Делчев
-
Во црквата „Св. Спас“ одбележани 121 година од смртта на Гоце Делчев