Македонија
15. November 2019 - 10:05

Заев и Шекеринска во работна посета на Шведска

Премиерот Зоран Заев и вицепремиерката и министерка за одбрана Радмила Шекеринска денеска се во работна посета на Стокхолм, Кралството Шведска.

Предвидено е Заев да се сретне со неговиот шведски колега Стефан Лофвен, а од Владата најавуваат дека отворени се можности и за други билатерални средби.

Премиерот заедно со вицепремиерката Шекеринска се поканети да присуствуваат и на Конвенцијата на Прогресивната алијанса, меѓународно движење на прогресивни, социјалдемократски и социјалистички сили од целиот свет, кои се залагаат за модерна, демократска форма на отворена соработка со фокус на одржливиот развој, социјалната правда, можностите за младите луѓе и економијата. На конвенцијата ќе присуствуваат повеќемина премиери и претставници на влади од Европа и светот.