Балкан
23. јуни 2024 - 9:08

Воздухопловна база во Романија наскоро ќе биде најголемата база на НАТО во Европа

 Воздухопловната база „Михаи Когалничану“ во Романија се подготвува да стане најголемата воздухопловна база на НАТО во Европа, поголема од „Рамштајн“ во Германија, пишува Би-Би-Си.

Базата, именувана по блиското село кое носи име на политичар од 19 век, наскоро ќе биде домаќин на ескадрила од романски авиони Ф-16, неодамна купени од Норвешка, како и дронови со рипер MQ-9.

Покрај тоа, се развива воена населба за сместување на ротирачки воен персонал на армијата, воздухопловните сили и морнарицата на НАТО од 32 земји, објави Би-Би-Си.