Здравје
25. January 2016 - 19:08

Во случај на срцев удар имате околу 10 секунди сами да си помогнете

Пoвеќето луѓе кога доживuваат срцев удар се скоро беспомошни. Луѓето чие срце чука неправилно и почнуваат да се чувствуваат лошо имаат само 10 секунди пред да ја изгубат свеста.
 
Тоа што може да помогне е кашлањето, енргично и без престанување. Длабоко земете ваздух секој пат пред да се закашлате. Кашлањето мора да биде длабоко и продолжено, како при искашлување секрет од белите дробови.
 
Вдишувањето и кашлањето мора да се повторуваат на секој две секунди без престанување додека стигне помош, или додека не осетите дека срцето чука во правилен ритам. Длабокото дишење внесува кислород во белите дробови, а движењата кои ги предизвикува кашлањето доведуваат до притисок на срцето и ја одржуваат циркулацијата.
 
Притисокот на срцето помага при враќање на нормален ритам. На овој начин, жртвите од срцевиот удар можат да стигнат до болница.