Македонија
17. May 2019 - 15:07

Во штипските училишта досега запишани 148 првачиња

Во петте основни училишта досега се запишани 148 првачиња. Раководителот на Секторот за јавни дејности, ЛЕР и образование, Билјана Казанџиска вели дека сите ученици се запишани од реоните на кои им припаѓаат, а родителите доставиле и уредни вакцинални картони за сите примени вакцини. Тие како локална власт ги почитуваат насоките што им се дадени од министерствата за образование и здравство.

– Во Општинското основно училиште „Ванчо Преќе“ до 13 мај се запишани 30 ученици, во „Гоце Делчев“ се 26, додека во „Димитар Влахов“ има 40 првачиња и сите се со реден вакцинален статус. Во „Тошо Арсов“ се запишани 24, а во училиштето „Славејко Арсов“ во населбата „Баби“ се запишани 28 ученици, вели Казанџиска.

Според патронажните служби во Штип во прво одделение во учебната 2019/2020 година треба да тргнат вкупно 538 првачиња. Казанџиска забележува дека втората половина од мај се очекува да се интензивира уписот на првооделенците. Минатата година во Штип имало вкупно 444 првачиња.