Македонија
5. May 2019 - 8:32

Во општините Дебар и Центар Жупа избирачките места отворени на време

 Во најзападниот дел на државава, општините Дебар и Центар Жупа, сите 43 избрачки места се отворени навреме и гласањето за вториот круг за избор на претседател на државава почна и се одвива непречено.

– Гласачките места се отворени во седум часот. Гласањето во Општина Дебар се спроведува во 27 избирачки места од кои 22 се во градот, две во село Могорче и по едно во селата Џепиште, Горно и Долно Косоврасти. Право на глас имаат 18. 574 граѓани. Вчера своето граѓанско право го остварија 33 болни и изнемоштени лица, изјави Елмира Бакали, претседателка на Општинската изборна комисија во Дебар.

И во Општина Центар Жупа гласачките кутии се отворени точно во 7 часот.

-Се гласа на 16 избрачки места, шест се во Центар Жупа, додека другите во селските населените места. Изборниот процес се одвива нормално. Вчера правото на глас го искористија три болни и изнемоштени лице, изјави Еран Зубер претседател на Општинската изборна комисија за оваа општина.

На 21 април во Општина Дебар, во која се спроведоа и предвремени избори за градоначалник, правото на глас го искористија 44 отсто, додека во Центар Жрупа над 15 отсто од вкупниот број гласачи