Балкан
20. October 2016 - 8:24

Во Минхен отворен заеднички албанско-косовски Конзулат

Во германскиот град Минхен е отворен заеднички албанско-косовски Конзулат, кој ќе ги покрива сојузните покраини Баварија, Баден-Виртенберг, Рајнланд-Фалц и Сарланд.

Како што се јави дописникот на МИА, се очекува во ова конзуларно претставништво услуги да добиваат над 30 насто од граѓаните на двете држави кои живат во Германија.

На свеченото отворање на заедничкото диломатско претставништво присуствуваа шеф на албанската дипломатија Дитмир Бушати и неговиот косовски колега Енвер Хоџај, како и Рифат Јашари, брат на поранешниот командат на ОВК, Адем Јашари.

Бушати и Хоџај нагалсија дека Козулатот претставува значаен чекор во рамки на стратешкото партнерство меѓу Албанија и Косово и јасен показател за нивната „волја да бидат што поблиску до сонардниците, нудејќи им што поквалитетна и потранспаретна услуга“.

Првиот заеднички албанско-косовски Конзулат беше отворен во септември 2014 година во италијанскиот град Милано.