Македонија
15. July 2019 - 13:57

ВМРО ДПМНЕ: Владата на Заев ги излажа и експертите и УНЕСКО

Новиот Закон за заштита на Охридскиот регион што е доставен до Собранието не е истиот што бил договорен со експертите, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ.

Ова значи дека јавните расправи се фрлени во вода, а експертската јавност е излажана, на ист начин како и УНЕСКО.

Освен одредбите со кои новиот Совет треба да одлучува со Бадентер што е спротивно на Уставот, како член на советот треба да биде пиставен претставник на министерството за политички систем и односи меѓу заедниците. Најинтересно е тоа што за него не се предвидува да исполнува никакви квалификации.

Поради тоа, од опозициската партија бараат итно повлекување на ова законско решение.

 

Бранислав Јанески