Бизнис
5. March 2020 - 16:32

Власта најавува кратење на администрацијата за 20% - за опозицијата ова се лажни предизборни ветувања

Јавна администрација помала за 20%. Програмата за СДСМ за следните 4 години предвидува кратење на бројот на административци. Заев вели ова е прв пат политичка партија во програма да стави дека ќе се намалува бројот на вработни кои земаат плата од буџетот. Први кои ќе си заминат од администрацијата се оние кои имаат основано приватни фирми. Според Заев, во овој случај има злоупотреби. Втор начин е преку исплата на отпрменини на лицата кои ќе јавен ќе заминат во приватен сектор.

Опозициската ВМРО ДПМНЕ смета дека ова е уште едно лажно ветување. Од таму велат дека проектот за намалување на администрацијата постоел и во програмата на СДСМ за изборите во 2016, но не бил реализиран, напротив бројот на административци расте.

СДСМ најавува дека просецот на намалување на администрацијата ќе тече во координација со синдикатот. ОД друга страна, од Синдикатот на државна управа велат дека кај нив според систематизацијата нема вишок вработени, туку непополнети работни места. Има места каде еден човек има по пет овластувања, велат од УПОЗ и затоа очекуваат нови вработувања, а не отпуштања. Министерот Манчевски пак вели дека вишок работници допрва ќе има затоа што дигитализацијата на управата ќе се забрза.